8 Ekim 2008 Çarşamba

Hangi zaman Hangi balık daha lezzetlidir

çipura


Eylül ayı gelipte balık avlama yasağı kalktığında balıkçı tezgahları şenlenir.Balık artık daha bol ve çeşitlidir.Dahada ucuzlamıştır.Eylül önceside balık vardır ama balıkların bir çoğu eylül-mart ayları arasında bol ve lezzetli olur.Nimet Lokantasında genelde balıktan anlamayan ama balık yemeyi seven bir çok arkadaşız.Şüphesiz balığın lezzetli olması bir çokları için yeterlidir.Cinsi,pişirilme şekli,yenmesi için uygun zamanda olup olmadığı pekte bilinmez.Birisi mesela mezgit severse daima mezgit yer.Halbuki mezgitin lezzetinin doruğa ulaştığı bir dönem olduğu gibi,belirli zamanlarda farklı pişirme uygulanması gerektirir.İşte bu cümleden olarak nacizane benim lezzetini beğendiğim,azçok hakkında malumatım olan balık türleri ile bildiğim ve kaynaklardan derlediğim bilgileri paylaşayım istedim.Gerçi zaten Nimet Lokantasında genellikle en geçerli döneminde olan balıklar,en ideal pişirme yöntemiyle bulunsada daha çok "balıkların kralı hamsi " tercih edildiğinden diğer balıklar ile ilgili bilgi eksikliği yok değildir.En çok bilinen ve tercih edilen balıklar aşağı yukarı şöyledir:KaradenizHamsi'si,Mezgit,Çinekop,Palamut,Lüfer,Çipura,İstavrit

uskumru,barbunya


Şimdi bunlarla ilgili nacizane bir iki bilgi aktarmak isterim:
Hamsi
BALIK TAKİVİMİNE GÖRE, BALIK TÜKETİM ÇİZELGESİ
Balık takvimine göre, tuzlu sularda yaşayan 51, tatlı sularda yaşayan 9 farklı cinsteki balığın tüketimi, aylara göre değişiyor.
Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü'nün internet sayfasından derlediğimiz bilgiye göre, Marmara ve Ege Denizi ile boğazlarda yakalanan mercan yavrusu, yılın 12 ayında da yenilebilen enlezzetli balık olma unvanını koruyor.
Kasım ayının en lezzetli tuzlu su balıkları palamut, torik, kofana, uskumru, kalkan yavrusu, hamsi, iskorpit ve karagöz olurken, tatlı suların en lezzetli balıkları arasında sazan, turna, alabalık, kefal ve yayın yer alıyor. Yine bu ayın en lezzetsiz tuzlu su balıkları arasında çingene palamudu, morina, çinekop, sarıkanat, gelincik, gümüş, izmarit, strangolos, mezgit ve sardalya, en lezzetsiz tatlı su balıkları arasında ise levrek, yılan ve kaya balığı bulunuyor. Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda en yaygın halde yaşayan balık türlerinden olan tekir, karagöz ve lüfer ise ekim ayının en çok tercih edilen balık türü oluyor. Kolyoz, mercan, deniz alası, kırlangıç, güneş, lipsoz, pisi, denizyılanı, dil balığı, hani, mırlam, sübya, kalamar, ahtapot gibi balık ve deniz ürünleriyle tatlı suda yetiştirilen çiftlik alabalığı, yılın 12 ayında da tüketilebiliyor. Balık takvimine göre çingene palamudu ağustos-eylül, çinekop ve sarıkanat temmuz-ağustos, gelincik temmuz-ağustos-eylül, hamsi kasım- aralık-ocak-şubat, gümüş, izmarit, strangolos, mezgit şubat-mart-nisan- mayıs, sardalya temmuz-ağustos-eylül-ekim aylarında yenilebiliyor.

Hiç yorum yok: